fredag 28 juli 2017

Till mellanmjölkens försvar eller att spara lagom

Mellanmjölk är vissa sammanhang ett skällsord. Konstigt tycker jag. Mellanmjölk är ju ett genialt grepp av mejeriindustrin. Ytterligare en produkt att sälja och fler valmöjligheter för oss konsumenter. Tänk om vi bara kunde välja mellan det ena eller det andra? Tänk om ”mellanmjölk” inte fanns? Jag tror inte särskilt mycket på det där om att lagom svenskt. Ordet kanske är det, men om jag kollar ut i världen kan jag se en hel världsreligion som tillber den gyllene medelvägen. Måttlighet, dvs. lagom är en grundpelare i t.ex. buddismen. Buddha levde först ett liv i överflöd och därefter ett asketiskt liv och kom fram till att lagom är bäst. I grekisk filosofi pratade även Aristoteles om den gyllene medelvägen.

Häromdagen fick en av mina favorittwittrare nog av sparkvoter och skickade iväg en protesttweet. Flera hakade på och tyckte att det gått för långt. Man ska spara lagom tyckte någon.

Mitt sparande och mina sparkvoter har verkligen varierat genom åren. Jag började nog ganska lugnt. Snabbt fick jag smak och trappade upp sparandet. Jag började se min ekonomi som ett företag. Kan jag slimma? Har jag onödiga utgifter? Jag gick igenom mina autogirobetalningar för att se vilka utgifter jag hade. Där upptäckte jag att jag utan att veta det varje månad betalade in en summa till Ancestry. En sajt för släktforskning. Jag hade tackat ja till att testa en månad men missat det finstilta att abonnemanget fortsätter om jag inte säger till. Jag såg också att många små utgifter blir en större summa, så jag sa upp flera avtal och prenumerationer som jag bedömde att jag inte behövde.

Nu kunde jag lägga ännu mer pengar i den berömda pengamaskinen. Ja tack till ekonomisk trygghet! För att kunna öka sparandet nu behövde jag se över mitt vardagsspenderande. Använde jag onödigt dyra tjänster? Jag klippte mig t.ex. för 550 kr var sjätte vecka. Om jag hittar en annan frisör som tar 300 kr sparar jag 250 kr varje klippning. Om jag bara tränar varannan vecka på SATS och ändå betalar 550 kronor i månaden blir det dyr träning. Så där har jag hållit på i flera år nu. Jag har fått in ett sunt kritiskt tänkande kring min ekonomi och det tack vare mina hardcorespararår.

Trots att jag gjort många aktiva ekonomiska val och twittrat om traderaförsäljningar hit och dit har jag inte levt ett snålt liv. Jag äter ute nästan varje lunch (när jag jobbar) och jag åker utomlands varje år. Jag sparar fortfarande mycket av min lön, men inte lika mycket som förut. Jag har landat i att ett lagom är bäst för mig. Mina år av besatt sparande har dock lagt grunden för de ekonomiska val som jag kan göra idag. Det hjälpte mig att komma igång och lärde mig ekonomiskt tänkande. Det är de åren som gjort att jag kan spara lagom idag. Så kör på med sparkvoter och matlådor.


Jag sparar minst 25 procent av lönen om det går och jag vet att livskvalitet inte behöver kosta pengar. En promenad längs Mälaren med en kaffetermos är inte bara sparad krona utan även just livskvalitet. Jag har testat mig fram till den gyllene medelvägen och där går jag nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar