fredag 14 juli 2017

VD på SEB i Aktuellt: Man kan köpa banken!

Sitter och kollar på Aktuellt då plötsligt ett inslag om SEB.s rapport kommer. Kolla gärna inslaget på SVT för det är absolut sevärt. Inslaget är såklart vinklat till att det är något negativt att SEB har gjort så stor vinst. I inslaget pressas vd Johan Torgeby av reportern. Banken har gjort enorma vinster och avser dessutom att göra ännu större vinster i framtiden. Reportern frågar med vass ton vilka småsparare som kan räkna med att tjäna så mycket på bankräntan? Torgeby svarar snabbt: man kan köpa banken.

I studiodiskussionen efteråt konstateras att det uppenbarligen är lönsammare att äga en bank än att ha sina pengar i den. Jag hade önskat att Torgebys förslag hade förklarats. "Man kan köpa banken".

SVT borde bli bättre på att demokratisera sparandet. Med "att köpa banken" menar Torgeby att vem som helst som vill kan köpa aktier i SEB och därmed själv ta del av den stora vinst som SEB gör. Som aktieägare får jag del av vinsten genom de årliga aktieutdelningar som görs. Utdelningarna har betydligt bättre ränta än vanliga sparkonton. Men det är få som vet om det. Varför? Jag tror att det beror på att det aldrig pratas om det i det offentliga samtalet. I medier eller för den delen i utbildningssystemet.

Unga Aktiesparare gör i det tysta ett stort jobb för att demokratisera aktiesparandet. Det pratas ofta om det i podden #pratapengar. Tyvärr är det en lång bit kvar innan de stora massorna har kunskapen. Vi är relativt få som vet att möjligheten finns att ta del av min banks vinst eller av andra "kapitalisters" vinster..

Jag är uppvuxen i en konsumfamilj. Jag minns hur min mamma samlade kvitton i en glasburk. I slutet av året skulle kvittona lämnas in och så fick man återbäring. I Konsum var kunderna ägare och fick ta del av vinsten. Minsann!

Som ung och utflyttad från hemmet fortsatte jag att handla blåvita varor på Konsum. Även om det alltid tycktes vara mer folk och färggladare på Ica mittemot. Jag minns den dag jag var otrogen första gången. Vilken underbar känsla!

Idag handlar jag nästan alltid på Ica. Jag har köpt aktier i bolaget och precis som kunderna på COOP får jag en gång om året tillbaka lite pengar. Min återbäring får jag i utdelningar. Ett bra koncept får jag säga. Att få tillbaks pengar alltså.

Vad konsumerar du som du även kan äga och ta del av vinsten?


2 kommentarer:

 1. Cloettas godis
  Tele2:s mobilnät
  Axfood via Hemköp och Willys
  Avanzas fina tjänsteutbud
  Toblerone via Mondelez
  El via Eolus Vind

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra återbäring på massor av saker! Snyggt jobbat. :)

   Radera