onsdag 16 augusti 2017

Clas Ohlson igår och idag rasar Ica. Jag ligger kvar.

Ras igår och idag. Två av mina innehav har fått stryk under två dagar. Igår rasade Clas Ohlson som kom med försäljningssiffror under förväntan, och idag rasar Ica som kom med kvartalsrapport under förväntan. 

Som långsiktiga investerare kommer vi att få vara med om det här många gånger. Inget av våra bolag kommer undan under t.ex. en tioårsperiod. Det är därför psyket spelar så stor roll när vi investerar.

Jag har hört folk prata om att de försökt investera i säkra aktier, men det gick ändå ner direkt de hade köpt. Så då sålde de med förlust. Börsen går upp och ner. Våra innehav kommer att vara övervärderade och undervärderade. De kommer att åka ner i källaren och de kommer att åka raket. Som långsiktiga behöver vi ett psyke som tål detta. Det innebär inte att man struntar i att ha koll på bolagen. Tvärtom krävs bland annat spaning, omvärldsbevakning och besök på de bolag som går att besöka. Jag försöker tolka det jag ser och hör för att få en bild av hur t.ex. ett bolag kommer att klara digitaliseringen. Blir jag osäker får jag överväga att sälja. Ser rapporterna fortfarande ok ut kan jag ligga kvar långsiktigt men alltid beredd att omvärdera situationen.

Clas Ohlson har levererat tillräckligt bra siffror för mig. Jag säljer inte för att försäljningen minskat under en sommarmånad. Jag kommer att vara observant på kvartalsrapporten som kommer i september. Förhoppningsvis kan ett bolag som varit ett postorderbolag fortsätta att vara det även med Internet och ett utbyggt butikssystem. Fortsättning följer. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar