söndag 20 augusti 2017

Nicklas och Philip - Avanzas hemliga agenter eller del av en folkrörelse?

Härom kvällen uppstod det en intressant diskussion på Twitter om huruvida poddprofilerna Nicklas Andersson och Philip Scholtzé antingen var en folkrörelse inom privatsparande eller en intäktsgenererare åt Avanza? Radarparet är ju verkligen i ropet och podden #pratapengar och youtubeeventet #uppesittarkväll har blivit kult. Jag hörde som exempel att Unga Aktiesparare i Umeå hade bokat O´Learys för att se en sändning av #uppesittarkväll tillsammans. Fantastiskt!

Frågan om äkthet då? Är framför allt Nicklas som även jobbar på Avanza äkta i sin eld eller handlar det om att dra in pengar åt hans arbetsgivare?

Jag tror som de flesta andra i diskussionen att både Nicklas och Philip är genuina och att de brinner för det de gör. Det är dessutom Unga Aktiesparare som driver både podden och uppesittarkväll. Att Nicklas jobbar på Avanza och gärna boostar sin arbetsgivare är en annan sak. Jag tycker grabbarna ska ha cred för den sparfolkrörelse de faktiskt startat och för det engagemang de delar med sig av. 

Att Avanza sedan fångar upp att en av deras anställda är bra på att entusiasmera och att de anställer den andra är bara skickligt. De är de anställda som gör företaget och Avanza kommer att få mycket uppmärksamhet genom det här radarparet. Mer synd för Unga Aktiesparare som mister dem, men jag är övertygad om att Tove Zander kommer att göra ett gott jobb, och att det finns fler talanger inom UA.

Lite kritiskt tänkande måste dock till. De är både roligt och nyttigt. Ska man vara djävulens advokat så är de väl klart att grabbarna ibland kan brinna lite väl mycket. Särskilt som när Nicklas brinner för sina egna aktieinnehav. Där är han möjligen inne i en gråzon, men vilken bloggare skriver inte om hur fantastiska ens egna bolag är? Här får vi som lyssnare och läsare vara källkritiska. Kan dock tänka mig att många unga nybörjare kan ha köpt Cloetta :).

Nicklas och Philip har alltid varit noga med att påpeka att de inte är sponsrade av t.ex. Cloetta, men det är snarare om det har aktier i Cloetta som är intressant. Min erfarenhet säger att trovärdighet och respekt ökar om man är rak med vad man själv har för intresse i det man pratar om. Börspodden avslutar alltid sina sändningar med att berätta vilka av bolagen de pratat om som de själva har innehav i.

Att det blivit en mindre folkrörelse runt Nicklas, Philip och Unga Aktiesparares evenemang är enbart positivt och inte nödvändigtvis ”toppsignal”. Fler människor i samhället förtjänar att få verktyg till sunt sparande. Det kan inte vara förunnat en privilegierad minoritet. Att fler människor sparar i aktier är ett tecken på en demokratisering av sparandet. 


Avslutningsvis får vi inte glömma att det inte bara är Nicklas och Philip som gjort ett fantastiskt jobb, utan hela Unga Aktiesparare. Fortsätt med det ni gör. Ni gör det till och med bättre än moderorganisationen. Jag menar det verkligen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar