onsdag 25 oktober 2017

Barnspar och överförmyndarspärr. Vad innebär det?

Efter att ha skrivit ett inlägg om att ISK-spara i min sons namn fick jag en del kommentarer om att det kunde vara riskabelt då en "överförmyndarspärr" kan slå in om min sons sparande skulle komma upp i en viss summa. Spärren skulle enligt kommentarerna innebära att kommunens förmyndare tar kontroll över kontot och lägger sig i hur man investerar.

Nu har jag kontaktat och fått svar från "God man Förvaltare & Förmyndare" i Stockholm. Kommentarerna visade sig delvis sanna men även överdrivna.

Reglerna om kontrollerad förvaltning är till för att trygga barnets tillgångar. Som huvudregel får barnets förmyndare förvalta tillgångarna fritt, utan tillsyn. När värdet på barnets tillgångar överstiger 8 prisbasbelopp har lagstiftaren dock ansett att det finns ett särskilt behov av en viss kontroll över tillgångarnas förvaltning. Detta är för att tillförsäkra att barnets tillgångar inte används för föräldrarnas egna behov. Vore jag själv ett barn med stora tillgångar skulle jag förmodligen tycka att detta var bra. 

Jo, jag kan nog tycka att det är rimligt att skydda barns tillgångar och jag kan tänka mig att det har räddat många barns sparkapital. Jag tror inte att det var just det som en del av kommentarerna vände sig emot, utan de handlade mer om att förmyndaren skulle lägga sig i det fortsatta sparandet. 

Vad händer då om överförmyndarspärren slår in? Vid en kontrollerad förvaltning behöver man tillstånd från överförmyndarförvaltningen för vissa placeringar, till exempelvis köp av aktier.
Således kommer inte konton spärras med en överförmyndarspärr även om tillgångarna uppnår 8 prisbasbelopp, men förvaltningen av tillgångar kommer att kontrolleras av överförmyndarförvaltningen till viss del. 

I de anvisningar jag fått ser jag inget som skulle innebära något hot mot mins sons sparande. Vad gäller fortsatta aktieköp står det i anvisningarna från Stockholms stad att "vanligtvis medges köp av de aktier som finns noterade på någon av börsens listor". Med största sannolikhet kan jag alltså återinvestera utdelningarna åt min son. 

Jag känner mig trygg med att spara i ISK åt min son. Jag vet inte ens om vi kommer att komma upp till beloppet som innebär lite extra krångel, men om vi skulle göra det så ser jag inte att det skulle innebära några större problem. 


2 kommentarer:

  1. En annan sak att tänka på är vad som händer på 18-årsdagen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Det är min poäng. https://sparpingvin.blogspot.se/2017/10/mitt-barnspar-handlar-inte-bara-om.html

      Radera