söndag 15 oktober 2017

Så mycket har jag betalat i Courtage på tio månader.

På sistone har det förts en sund diskussion om baksidan med courtageklasser. Avanza och Nordnet som kör konceptet har fått stå till svars när skickligt grävande twitterprofiler som SnackarGoja pressat dem. Flera har också bytt till Nordea som har ett courtage på 0,06%, minst 1 krona och max 99 kr.

I samband med att skatten för ISK höjdes hördes många arga röster och exempel på hur mycket vi sparare förlorade om man räknar ränta på ränta lyftes fram. Jag frågade på twitter om inte courtage räknat ränta på ränta också blir enorma summor? Då lyftes mervärdet av en bra sida (Avanza) med bra tjänster fram och att det är värt att betala för. Alltså egentligen samma argument som Ulla Andersson när hon försvarade skatten på ISK. Skatten går till något bra som gynnar samhället i stort. Det är värt att betala för, menade hon.

Hur som helst blev jag nyfiken på hur mycket courtage jag egentligen betalar på ett år? Som sparpingvin borde jag förstås ha antecknat det eller så borde jag känna till nån enkel funktion på Avanzas sida där man enkelt får fram sina samlade courtagekostnader. Någon slags courtagerapport.

Eftersom jag inte kan hitta en sådan funktion har jag räknat själv. Först och främst måste jag erkänna att jag är lite paff över min investerarstil. Efter att ha gått igenom mina transaktioner inser jag att jag köper och säljer mycket mer än vad jag tror. Hittills i år har jag gjort 65 avslut medan min bild innan var att jag kanske skulle landa på hälften av avsluten. Jag har alltså fått en nyttig lärdom genom att titta på mina transaktioner.

Vad har då denna köp- och säljfest kostat? Jo, hittills i år har jag betalat 2795 kronor i courtage. Det kan låta som en blygsam summa och inget att bråka om. Men om vi nu gör som vi gjorde när skatten på ISK höjdes och räknar ränta på ränta så blir det något helt annat.

Jag har gått in på rakna.net och använt deras kalkylator för sparande i aktier och fonder. Jag räknar enbart på den summa jag förbrukat i år och låtsas som att det är de enda pengar som finns. Jag skriver in 2795 kr och anger 10 procent i avkastning på 30 år. Då får jag 48754 kronor! Det bara på tio månaders courtagekostnader. Tänk då vad det blir om jag tar med förra årets kostnader och nästa års kostnader och så vidare. Här finns helt klart pengar att spara. En jävla massa pengar dessutom!Jag tycker att det är bra att några enskilda sparare lyft denna diskussion och sätter lite press på nätmäklarna. Jag hade kanske förväntat mig att Aktiespararna eller Unga Aktiesparare skulle hinna före, men där har det varit tyst? Kanske har denna organisation på senare år övergått till att bli en klubb för aktieintresserade mer än en intresseorganisation för aktiesparare? Behöver vi en ny intresseorganisation som står upp för småsparare? Eller drivs det av sig själv på Internet?

TILLÄGG: Maud Lind från Aktiespararna påpekar att AS gjort mycket för sänkt courtage genom åren. Det är sant. Avanza och Nordnet är också starkt bidragande till dagens förmånliga courtage. Diskussionen stannar dock inte där. Courtageklasser innebär en inlåsning och Nordea är just nu bäst i klassen. Maud Lind ska förresten ta upp courtageklasser i Aktiespararna. Fortsättning följer!


4 kommentarer:

 1. Vore intressant att veta hur mycket courtage du betalat i % av omsatt belopp. Handlar man till minicourtage så borde man ligga runt 0,25 % vilket är ok om man i huvudsak kör buy-and-hold men på tok för högt om man kör mer "trading".

  SvaraRadera
 2. Jag skrev faktiskt lite kring hur man på lättast sätt får fram det totala courtaget hos Avanza:
  http://www.kronantillmiljonen.se/sparande-och-utgifter/avanza-se-ditt-totala-courtage/

  SvaraRadera
 3. Själv har jag bytt till Nordea Investor efter att ha tröttnat på Avanzas ocker avgifter för aktiehandel. Dock gillar jag fortfarande Avanzas gratis fond Avanza Zero :-) Men handlar man för lite större summor alternativt kör en del trading betyder en lägre courtage avgift en hel del. Att betala för mycket i courtage äter upp en stor del av avkastningen man får. Bland annat kör jag arbitrage i Handelsbanken aktien och tack vare Nordea Investor får jag bättre marginal och kan lättare göra flera bra affärer. Det är framförallt Avanzas olika courtageklasser som stör mig. Hos Nordea har man samma courtageklass jämt dvs låg och bra avgift. Med tiden kan man ju hoppas att Avanza och Nordnet sänker sina avgifter. Men det är inget jag tror sker de närmaste åren, eftersom de redan borde ha gjort det vid det här laget.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 4. Hej Sparpingvin, Unga Aktiesparare här! Vi har inlett ett arbete kring det här och i nästa nummer av Stock Magazine som kommer ut i början av december kommer förhoppningsvis lite "grävan journalistik" kring ämnet att kunna presenteras. Vi på Unga Aktiesparare riktar oss till målgruppen 0-28år och förespråkar våra gyllene regler där regelbundet och långsiktigt sparande förespråkas, där av men det gyllene reglerna i åtanke blir det inte så väldigt många affärer över ett år men frågan är med detta sagt väldigt viktigt att lyfta. /UA

  SvaraRadera