onsdag 8 november 2017

Bytt elbolag! På 30 år tjänar jag 50 000 kronor.

Idag har jag haft en ledig dag. Förutom en underbar höstpromenad började jag med att se över våra utgifter. Trots att jag gjort det ett dussintal gånger hittar jag alltid nya potentiella besparingar. Ekonomi är en färskvara! Priser förändras.

Jag har tittat på både vår hemförsäkring och vår elräkning. Det jag gick vidare med var vår elleverantör. Efter att ha jämfört på Compricer och Elskling insåg jag att vi kunde få ner elpriset med 24 kronor i månaden. På ett år blir det 288 kronor vilket låter som en skitsumma. Men även en skitsumma kan bli en förmögenhet över tid.

Som jag brukar gick jag in på min favoritkalkylator för att beräkna sparande i aktier och fonder. Jag matade in 24 kr som månadsspar med en förväntad avkastning på 10 procent och en tidshorisont på 30 år. BOOOM! Det blir 49 903 kronor. Värt att byta el alltså.

Nördiga sparkalkylatorer att leka med har jag skrivit om i ett tidigare inlägg. Hur roligt som helst om ni vill testa.Om ni vill jämföra elbolag så finns de uppgifter man behöver, som t.ex. årsförbrukning, på senaste fakturan. Jag valde rörlig avgift för att det ofta visar sig vara billigare. I min jämförelse hamnade ett elbolag som hette Telinet Energi i topp. Här kommer en lärdom! Kolla ALLTID upp! När jag googlade bolaget fick jag upp några artiklar som t.ex. den här som beskriver bolaget som skurkaktigt. I stället gick jag på nummer två som verkade bra. Det bolag jag lämnar är Fortum.

Compricer verkar bättre än Elskling eftersom den senare toppade sökträffarna med tillfälliga erbjudanden. Jag vill såklart ha långsiktigt bra lösningar och inga bubblor. Lycka till med ert byte!

TILLÄGG: Twittraren 100krmotmiljonen tipsar om att man ska byta ofta och gå från erbjudande till erbjudande. Ställ in i kalendern så att du får en påminnelse om att byta eller se över elbolag om nio månader. Jättebra tips!

TILLÄGG igen: Efter att ha sagt upp vårt abonnemang har Fortum hört av sig i veckan med ett "stanna-kvar-erbjudande". På måndag ska jag ringa och kolla vad det innebär. Är det ok stannar jag så klart. Återkommer!

TILLÄGG: Fortum försökte verkligen blåsa mig med sitt "stanna kvar-erbjudande"! När jag ringde sa  de att jag skulle få en årsrabatt på drygt 400 kronor. När jag ringt min nya elleverantör och begärt makulering av min kundansökan visade det sig vid nästa samtal med Fortum att jag redan hade den rabatten. "Jamen du får fortsätta att ha den om du stannar", sa säljaren. Men om jag räknat på rabatten är ni ju ändå dyrare än det andra bolaget, sa jag. Jamen det är ju högst 10-15 kronor i månaden sa säljaren då. Efter att ha avslutat samtalet ringde jag och återtog min kundansökan på det nya elbolaget.

4 kommentarer:

 1. Nej du "tjänar" inte... du SPARAR. Gud när ska folk lära sig vad som är vad :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du läser inlägget ser du att jag räknat i en aktie- och fondkalkylator. Pengarna sätts i arbete och genererar avkastning. Det är alltså mer tjänade pengar än sparade. När ska folk lära sig? Äh, skoja ba. ;)

   Radera
 2. Du skriver att du sparar 24 kr i månaden på din el, men sen lägger du 288kr som månadsspar.
  Har jag missat något i din beräkning?

  SvaraRadera