tisdag 14 november 2017

Möt ekonomiskt oberoende Sven-Olof i min första intervju.

Vad ska du med alla dina pengar till? Hur vill du leva? Vad vill du jobba med? Vill du jobba? Vill du vara utan jobb?

Jag har träffat en man som är "ekonomiskt fri". Han lever på 4000 kr i månaden. Han har både lägenhet och bil. När jag först hörde hans månadskostnad tänkte jag att jag måste fråga honom igen. Stämmer det verkligen att han lever på 4000 kronor i månaden? Onkel Toms stuga påpekar på Twitter att de är sex personer i hans familj och de lever på 12 000 kronor tillsammans i månaden.

Nåväl, nu ska ni få träffa Sven-Olof. Jag tänker att jag har många sparsamma läsare och att ni borde få ut något av det här mötet. Sven-Olof är en supervariant av Gunther Mårder, men samtidigt raka motsatsen.

Sven-Olof är ingen finanstwittrare. Han har inte ens en smartphone. Han har inget internet heller. Det har han aldrig haft. Han är den enda jag känner som har fast telefon och som betalar sina räkningar med autogiro. Motsägelsefullt kan tyckas då dessa tjänster väl är dyrare? Men Sven-Olof är inte en logisk sparare. Det har bara blivit så här.

Under många år hade Sven-Olof ett arbete som han älskade. Det är också det enda arbete han har haft. Han började på sin arbetsplats redan efter gymnasiet. För ca tio år sedan blev han utnämnd till århundradets medarbetare för att tre år senare få sparken. Det var såklart en chock för honom. Digitaliseringen hade gjort att han inte behövdes längre.

De flesta hade förmodligen spottat i nävarna och sökt ett nytt jobb. Men Sven-Olof är inte vem som helst. Han gillar inte riktigt den där sociala biten. Att gå in i en rekryteringsprocess och marknadsföra sig för olika arbetsgivare kändes för honom övermäktigt. Så istället stämplade han i ett år och när a-kassan var slut började han att leva på sina besparingar. För sparat pengar, det hade han gjort!

Jag frågar honom hur mycket han hade sparat ihop. 500 000 kronor svarar han. Hur har han placerat pengarna då? På sparkonto såklart. Han berättar att hans strategi var att så fort han hade för mycket pengar på lönekontot satte han över det på sparkonto. Jag förstår inte riktigt och ber honom förklara. Jo, jag hade alltid mina pengar på lönekontot.  Jag använde pengarna väldigt sällan, så när nästa lön kom hade jag ännu mer. När jag till slut hade 20 000 kronor utöver lönen satte jag in det på ett sparkonto. Så höll han på under kanske 15-20 år. En gång köpte han en ny bil för sina besparingar, men det är det enda dyra han köpt.

Hans utgifter idag består främst av bilen och lägenheten. Han bor i en enrummare på15 kvadratmeter. Lägenheten saknar dusch. Det finns i stället en dusch i källaren. Hyran ligger på ca 1700 kronor i månaden. Den totala månadskostnaden för Sven-Olof är 4000 kronor i månaden.Jag frågar efter hans bästa spartips. Samla burkar är bra. Sven-Olof gillar att bunkra. Hela lägenheten är full av burkar som han har samlat. Hans frukost består av havregrynsgröt och han äter mycket potatis. I bland unnar han sig en hamburgare på Max eller köttbullar på IKEA. Han är också försiktig med att använda bilen. Där sparar man mycket pengar. Utan att han berättar det noterar jag att han knappast är en person som konsumerar. Hans kläder är trasiga och hans överkast på sängen är sönder överallt. Han har tjock-tv och klockradio.Vill han ha det så här då? Ja, han svarar att han har det bra. När jag frågar om hans besparingar och om han kommer att klara sig fram till att hans pension börjar betalas ut om några år svarar han bestämt att han klarar sig.

Egentligen skulle han vilja ha något att pyssla med, t.ex. köra traktor, men det är svårt säger han. Han trivs med sin frihet. Hans favoritsysslor är att promenera i skogen, meka med bilden, titta på tv, läsa tidningar som han hittar i pappersinsamling och att hälsa på sin släkt som bor på en gård utanför staden. 

Innan jag säger hej då till Sven-Olof handlar jag en kasse mat åt honom. Jag frågar också efter hans byxstorlek och beställer ett par nya jeans från H&M. Jag märker att han blir generad och glad. Som ett barn.Jag tror inte att Sven-Olof närt en dröm om att bli ekonomiskt fri. Det har bara blivit så. Han hade ett jobb, fick sparken, råkade ha besparingar och har valt att leva på dessa fram till hans pension börjar betalas ut. Då får han lite mer att leva för. 

Varför vill jag berätta om Sven-Olof? Jag tycker att det är en intressant kontrast. Sven-Olof är både fattig och samtidigt ekonomiskt oberoende. Man kan säga att han har valt att leva så, samtidigt som han uppenbarligen saknar en del sociala verktyg och har haft svårt att se en väg tillbaka till arbetsmarknaden.

Hur vill jag själv ha det? Vilket pris är jag beredd att betala för min ekonomiska frihet? Jag skulle inte vilja leva som Sven-Olof. Jag siktar inte mot att inte ”behöva” arbeta, utan mot att kunna arbeta lite mindre. Kanske 50 procent. Men nu vet jag att om jag var beredd att leva som Sven-Olof skulle jag kunna vara vara ekonomiskt oberoende redan idag.


Har ni några frågor till mig eller Sven-Olof? Några reflektioner? Framförallt, vill ni leva som Sven-Olof? Vad vill ni med ert sparande. Jag vill höra massor av era tankar.

*Sven-Olof heter egentligen något annat.

7 kommentarer:

 1. Hemskt. Men antar att han är av den gamla skolan och inte vara samhället till last.

  SvaraRadera
 2. Väldigt intressant inlägg! Det låter inte som en drömtillvaro faktiskt, men jag antar att han försöker hitta det bästa i situationen?

  SvaraRadera
 3. Bodde han på 15m2 utan dusch, alla åren som han jobbade och sparade så mycket? Eller tvingades han flytta till billigare boende som arbetslös?

  Jag tänker att om han levde så billigt när han jobbade också så blir det antagligen svårt att motivera sig att börja söka jobb när pengarna inte behövs.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker faktiskt att han lever lite dyrt. 15 m2 utan dusch för 1700 kr går förmodligen inte att pressa även om det är mycket i förhållande till vad han får ifall man jämför med månadsavgiften på en bostadsrätt med normal standard i samma storlek (där man dessutom tjänar pengar på värdestegringen).

  Men resten, alltså 2300 kr, är ungefär vad jag lever på, och då har jag råd med hela kläder och internet så att jag slipper leta tidningar i pappersinsamlingen. Potatis och havregrynsgröt låter som extremt billig mat så med risk för att låta okänslig undrar jag helt enkelt vart pengarna tar vägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det står ju att han lyxar till det med utemat på Max och Ikea restaurangen. Klart månadskostnaden drar iväg då :)

   Radera
  2. Som vegetarian har jag dålig koll på Max, men köttbullarna på Ikea har jag sett och de brukar kosta runt 30 spänn och jag får inte uppfattningen att detta är kostnader han tar särskilt ofta.

   Radera