söndag 10 december 2017

Analytikerna positiva till Clas Ohlson plus MatHem. Jag behåller och har ökat lite.

Som aktieägare i Clas Ohlson har jag naturligtvis funderat en del de sista dagarna. Clas Ohlsons försäljning sjönk något det senaste kvartalet, som vanligtvis brukar vara svagt. Man meddelade också att man avbryter sin butiksexpansion.

Jag har valt att behålla mina aktier och till och med ökat något. Jag är ingen analytiker utan jag ska helt amatörmässigt försöka resonera om varför jag behåller.

Clas Ohlson föddes som ett postorderföretag 1918. I sina gener har man konceptet "inga butiker" utan enbart "beställ och få hemskickat med post". Först 1989 öppnades den första fysiska butiken i Gallerian i Stockholm. Därefter har butikerna vuxit kraftigt.

Nu 2017 har det plötsligt hänt något som förändrat förutsättningarna drastiskt för fysisk handel. Det är inte så att Internethandel är ett nytt fenomen, men jag upplever det verkligen som att det är nu på slutet det exploderat och nya spelare kommit starkt. Jag själv handlade t.ex. inte kläder på Internet för två år sedan. Jag minns när jag för kanske två år sedan berättade för en kompis att jag shoppat kläder online och fick svaret att det måste vara omöjligt med storlek och så. På kort tid har allt förändrats.

Kommer således klassiska bolag som satsat på fysiska butiker att försvinna?`En del kanske. Jag tror dock att bolag som snabbt accepterar förändringen och börjar testa nya vägar kommer att klara det. Kanske kommer de till och med att tjäna på det. Clas Ohlson har redan gått från postorder till fysiska butiker och nu kommer ännu en ny tid. Utmaningarna är såklart stora med konkurrens och allt, men jag tycker att de snabbt visar att de är öppna och har högt i tak för nya ideér.

En idé jag gillar är samarbetet med MatHem. Först och främst visar det att ledningen är beredd att tänka nytt. Att starta ett samarbete med MatHem var helt otippat och visar på förmåga att tänka utanför boxen. I Dagens Industri också ger analytikerna konceptet tummen upp. Handelsbanken menar att ledningen "lägger handling bakom orden" om att hitta nya tillväxtmöjligheter, vilket inger förtroende.

I  grunden gillar jag Clas Ohlson och handlar själv i deras butiker. Oftare i butikerna än online faktiskt. Jag gillar minibutiken som finns i Hornstull och hoppas att de utvecklar det konceptet.

Jag har också sett en del grova sågningar av twitterprofiler, men jag misstänker att det argaste personerna är fullinvesterade i Axfood. Jag kan känna igen mig i det här att bli ett med en aktie. Det sticker till lite i H&M-hjärtat när jag ser någon hämta ut ett paket från Zalando. Det är lätt att "man" slaviskt följer sitt bolag och tappar friheten i livet för att man tror att man måste stötta sitt bolag in i döden. Bara handla på Willys eller H&M etc.

In i döden stöttar jag inte Clas Ohlson men jag behåller mina aktier tills vidare. Kolla gärna in Investeraren Nicklas Anderssons youtubefilm om Clas Ohlson. Den är 10 minuter lång och tar oss med på resan från det lilla postorderbolaget till dagens Clas Ohlson AB.

Läs även Spartacus inlägg om Clas Ohlson Q2 2018 och Aktieingenjörens mycket välskrivna inlägg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar