söndag 17 december 2017

Ekonomiskt nyårslöfte: Lämna Avanza!

Jag tror det var i en podd från Veckans Affärer som jag hörde en intervju där någon delgav sitt bästa tips för att bli ekonomiskt oberoende. Det var det vardagliga gnetandet som gjorde det. Att ständigt se över sina utgifter och lägga allt som kan undvaras i sparmaskinen.

Nu ser jag sanningen i vitögat och konstaterar att jag lägger onödigt mycket pengar på courtage. Efter tio månader in på detta år hade jag betalat drygt 2700 kronor till Avanza (Läs inlägg här). Nu är den siffran ännu högre. Så sent som i fredags hade jag åtta dagar kvar i courtageklass mini, men kände det som nödvändigt att göra en affär. Jag sålde för drygt 100k och köpte för drygt 100k. Totalt kostade det 535 kronor i courtage.

Eftersom jag både vill månadsspara ca 10k i månaden och samtidigt kunna sälja av större innehav är courtageklasser en fälla för mig. I vilken klass jag än ligger är jag inlåst i fel klass. Om jag hade haft en bank utan courtageklasser skulle jag spara massor av pengar.

För samma affär som kostade 535 kronor hos Avanza skulle jag betalat 100 kronor hos Länsförsäkringar (2*50) och 50 kronor hos Degiro (2*25).

Min portfölj har helt enkelt blivit för stor för courtageklasser. Det passar inte mig som kund längre.

Mitt ekonomiska nyårslöfte blir därför att göra slut med Avanza. Varje krona räknas om man vill nå sitt mål. Det här är helt klart en besparing med potential!

Bloggaren SnackarGoja har skrivit två riktigt bra inlägg om courtageklasser. Läs gärna dem:

Utvärdering av Nordea Investor, tankar kring courtageklasser och att ge rätt info och Flytten till Nordea, uppföljning. 

TILLÄGG: Jag fastnade slutlige för Nordea (läs inlägg här) och har ansökt om att få bli kund hos dem. Jag tackar Avanza för åtta eller kanske rentav nio fina år. Hos Avanza köpte jag mina första aktier och hos Avanza blev jag miljonär.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar