tisdag 19 december 2017

Nyårslöftet del två: Öppnat ISK hos Nordea

Jag har påbörjat mitt ekonomiska nyårslöfte att lämna Avanza. Idag har jag ansökt om att bli kund hos Nordea.

Avanza har varit en fantastisk partner för mig och de har hjälpt oss sparare att pressa ner priset på courtage. Vi har mycket att tacka Avanza för.

Tyvärr är courtageklasserna som Avanza använder en fälla för oss sparare. Trots kritik verkar Avanza klamra sig fast vid courtageklasserna, som såklart är en väldigt bra inkomstkälla för dem.

Dealen med courtageklasser är att du får ett mycket förmånligt courtage om du handlar inom ett bestämt prisintervall. Handlar du för max 15 600 kronor och har courtageklass Mini betalar du max 39 kronor. Hamnar dina belopp utanför courtageklassen blir det genast dyrare och kan till och med bli hutlöst dyrt. Till detta hör att man inte kan byta courtageklass hur som helst utan är fast i den senast valda klassen i 30 dagar.

Handlar man för väldigt spridda summor passar helt enkelt inte courtageklasserna. Då är det bättre att hitta en bank med ett lågt och fast courtage. Bara att behöva fundera på vilken courtgageklass man ligger i känns onödigt. Jag lånar denna fina prisjämförelse mellan Avanza och Nordea från bloggaren SnackarGoja. det är 0,25% i courtage för Avanza mini och 0,06% i courtage hos Nordea.


En sak som blir utmanande med att bli kund hos Nordea visade sig snabbt vara deras kundtjänst. Efter att jag registrerat mig och klickat i att jag endast var intresserad av ett sparkonto och ett investeringssparkonto fick jag ett sms. Mitt bankkort var på väg! Bankkort kostar pengar så jag fick genast kontakta kundtjänsten och rätta till misstaget. Jag försäkrade mig om att jag inte hade några andra tjänster med avgifter. Sedan berättade jag att jag vill flytta över mina innehav från ett annat ISK till mitt ISK på Nordea. Personen jag pratade med blev osäker och bad att få kolla med en kollega.

Det går tyvärr inte att flytta innehav mellan olika ISK, blev svaret. Kundtjänstmänniskan förklarade att det beror på att Avanza har ett helt annat fondutbud. Jag förklarade att jag bara har aktier och att det visst går. Det är flera som twittrat och bloggat om detta, sa jag. Kundtjänstmänniskan bad då att få koppla över mig till Nordeas värdepappersavdelning.

När jag blev kopplad till värdepapperstjänsten hörde jag en röst som sa något på finska. Rösten pratade på och jag visst inte om det hade blivit fel. Till slut började rösten att prata på svenska. Rösten förklarade att denna tjänst inte går att nå via telefon. Jag fick helt enkelt lägga på.

Så nu laddar jag inför att ringa upp Nordea igen. Jag tänker att en nischbank som bara har ett område blir troligen väldigt bra på det. En storbank som håller på med en himla massa saker blir troligen inte lika bra. Det är väl det som känns tråkigt med att lämna Avanza, men ändå värt då det handlar om ganska mycket pengar att spara.

Fortsättning följer. Jag känner lite pirr inför att flytta mina innehav som ju kommit upp i över en miljon kronor. Men jag vet andra som gjort denna flytt, och det är klart att det funkar.

Nu ska jag gå och snyta mig. Är hemma med dunderförkylning. Blir sängen och bankpyssel idag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar