torsdag 21 december 2017

Sparmål inför 2018

Ett årsskifte är en bra psykologisk brytpunkt för att stanna upp och utvärdera sina strategier. Sparåret 2018 kommer inte att vara som sparåret 2017. Det finns en ny utmaning i att jag kommer att vara föräldraledig och därmed blir inkomsten lägre. Sparandet ska inte påverka familjen.  

Mitt mål med sparandet är fortfarande att bygga upp en rejäl passiv inkomst och kunna arbeta mindre. Så här lägger jag upp sparåret 2018:


  • Spara minst 100 000 kronor. Det är ett något lägre sparbelopp än 2017 men får ändå ses som utmanande. 
  • Öka antalet bolag i min portfölj. Att sprida riskerna är otroligt viktigt. Det har jag märkt under 2017 när både H&M och Clas Ohlson rasat i kurs. Tack vare att jag spridit mina innehav i bransch och i bolag har portföljen klarat sig bra. Under 2018 ska jag sprida mina innehav ännu mer. Något jag saknar är t.ex. ett investmentbolag.
  • Bygga kassa. Jag har noll kronor i buffert och noll kronor i krigskassa. Så kan det inte fortsätta. Anledningen är att jag tycker att det är så kul att köpa aktier att jag månadssparar i aktier direkt jag får min lön. Nu är det dags att ta ett kliv mot att bli en bättre investerare. En buffert och en krigskassa ska det bli 2018!
  • Byta internetmäklare. Här är jag nästan klar. Avanzas courtageklasser har visat sig vara mycket ogynnsamma för mig. Jag har bloggat om det här. Nu byter jag till Nordea och sparar massor i courtagekostnader. Kontot är öppnat och det som återstår är själva flytten av mina innehav.
  • Konsumera mindre. Trots att jag brinner för sparande finns det en hel del konsumtion att skära i. Jag har handlat alldeles för mycket kläder och prylar 2017. Nu blir det bättring på den här punkten.
  • Fortsätta att se över löpande kostnader. Ett av mina bästa spartips! Räknar man månadskostnader på ett år ser man tydligare vilka belopp det blir. Har bloggat om det här.
  • Köpa en preferensaktie. Med spridda utdelningar får jag ett kassaflöde att återinvestera för vid olika tidpunkter.
Nu känner jag mig inspirerad och ser fram emot sparåret 2018. Har du lagt upp dina mål ännu?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar