lördag 16 december 2017

Varför behåller jag H&M och Clas Ohlson?

Idag är det dagen efter mitt största innehav H&M föll 13 procent. Jag fick lite uppmuntran på twitter av en twittervän. Han berömde mitt tålamod att behålla Clas Ohlson, Skanska och H&M trots stora ras.

Om det är rätt av mig att behålla återstår att se men så här tänker jag. Jag har bra ingångskurser i alla dessa bolag. Mitt genomsnittspris för H&M ligger nu på 207 kronor och där kan jag känna mig ganska trygg. Om H&M lyckas vända kommer det att ta tid. Men jag har tålamod att vänta. Även med Skanska och Classe är jag trygg. I Skanska ligger jag fortfarande 10 procent plus. En anledning till att jag "vågar" behålla är således att jag ligger hyfsat nära nuvarande bottnar(?). Det skulle såklart vara annorlunda om mitt snittpris för t.ex. H&M var 300 kronor. Sedan tror jag att både Classe som är född ur postorder och H&M kommer att klara av att ställa om.

En observation från gårdagen var alla mina känslor. Det var fruktansvärt att se värdet på depån minska med ett stort belopp. Det var också hemskt att läsa alla tweets på twitter. Jag kände mig nästan anfallen av olyckskorpar som sprutade ur sig "vad-var-det-jag-sa-tweets". Min stora förebild Petrusko hävde ur sig inte mindre än 14 negativa tweets om H&M samtidigt som Syding/Svahn citerade varandra om hur rätt det haft.

Jag ska erkänna att när jag läste alla dessa tweets kom det starka kapitulationskänslor inom mig. Jag kände hur jag bara ville ge upp och trycka på säljknappen. Som motgift mot dessa känslor tänkte jag på min strategi. Till exempel:

Långsiktighet - om jag sparar i 20-30 år kommer det att svänga i mina innehav

Diversifiering - jag har många andra bolag i min portfölj som gått väldigt  bra. De räddar mig just nu.

Källkritik - Lyssna inte bara på en källa (finanstwitter). Efter att ha lyssnat på bland annat Analyspodden och Joakim Bornold kände jag mig stabilare. På twitter är allt svart eller vitt och många är anonyma. Många vill lyfta sin egen förträfflighet mer än att vara till hjälp för andra.

Jag säljer som sagt inte mina H&M. Jag har ett inköpspris jag känner mig trygg med och jag har tålamod att vänta. Även om H&M agerat sent så ser jag ändå en ny insikt och ett tydligt agerande efter gårdagens siffror. Jag kan som sagt att helt fel i min analys, men jag är beredd att ta risk.

Ha en bra helg!

TILLÄGG: För mig har inköpspriset en psykologisk betydelse då det skulle kännas onåbart att komma från dagens nivå upp till 330 kr, än vad det gör att komma upp till 207 kronor. Vissa inköpspris kommer aldrig att komma igen. På så sätt spelar GAV roll. För mig.


10 kommentarer:

 1. Om Stefan Persson kände att H&M var på fel väg så hade han nog inte själv tankat så mycket aktier i bolaget. Skanska får nya uppdrag i USA var och varannan dag. Och Clas Ohlson håller på satsar hårt på sin online-strategi. Bra bolag med bra ledningar kommer igen. Du gör rätt att behålla dessa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Hoppas att vi har rätt i det. Bra bolag med bra ledningar kommer igen. Hoppas dock att Carl-Johan kliver av.

   Radera
 2. Fråga dig själv vad det ger att sitta och läsa alla dessa "förebilders" tweet om du känner att de ger dig skada? Vad ger det dig? Sedan tycker jag du bör överväga val av förebilder. En av dessa "långsiktiga" har gjort fler sälj än många "icke-långa" det senaste året. Med detta lägger jag inget värde i, utan nämner det bara.

  För ett par år sedan skrev jag några inlägg om tankar och känslor. Allt är psykologi. Läs gärna dessa.

  http://fermentumvitae.blogspot.se/2015/07/dont-forget-your-survival-gear.html

  http://fermentumvitae.blogspot.se/2015/05/nar-smarta-manniskor-agerar-dumt.html

  http://fermentumvitae.blogspot.se/2015/05/manniskan-snabbtankande-men-oftast.html

  http://fermentumvitae.blogspot.se/2017/02/vunna-lardomar.html

  Sedan; om du finner låga kurser krävande nu, är detta ingeting mot när en krasch kommer. Således bör du se detta som ett test, som du klarade! Bra jobbat!

  //Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den kommentaren. Betyder mycket med pepp! Du har rätt. Jag ska överväga "förebilder". Förebilder ska ge energi. Inte sno energi.

   Radera
 3. Lyckades sälja av HM på 202 i onsdags. Det som blir en stor fråga nu är om HM kan behålla utdelningen kring 10 sek på en kurs 170 sek med en DA på ca 5,8 % eller om det blir en sänkning. Ligger ordentligt back i NCC som jag ångrar att jag inte sålde tidigare. Har även Skanska som andra störst i portföljen som jag ligger back på. Men jag är som du långsiktig i dessa aktier/bolag.

  Vad Persson köper och marknaden anser är bra nivåer/värde på HM aktien är skilda världar. Finns inga garantier att dom kommer tillbaka till 200 sek. Jag tror inte heller på Classe som köpte mathem.. Känns som ett riktigt långskott. Ber om ursäkt om jag låter negativ men gillar inte att man peppar andra att behålla vissa aktier för att man tror att den ska stiga igen till samma nivåer.

  /Kör hårt

  SvaraRadera
 4. Tack för kommentaren. Du låter konstruktivt negativ. :)

  SvaraRadera
 5. Jag vet inte var H&M är om några år, men mitt tips är att fokusera på din egen investeringsprocess istället för vad ingen eller alla säger. Om du vid en utvärdering finner din process halta så skruva på den inför framtiden. Det är det som man själv kan påverka. Inte vad andra tycker. En del är måna om att slå index på årsbasis. Andra vill ackumulera aktier över tid. Några har aktiehandel som tidsfördriv istället för att spela på hästar. Några har ärvt aktier och tänker vare sig bu eller bä om något utan låter dem bara ligga. Bara du själv känner dina egna anledningar, förutsättningar och mål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt bra formulerat. Det är också så jag försöker tänka, men medger att jag ibland blir påverkad. En viktig del i investeringar är att inte förneka att känslor är med utan att lära sig hantera dem.

   Radera
 6. Jag tycker att så länge du tänkt att behålla och känner dig trygg i det så skit i vad alla andra säger, alla kommer säga saker man gillar och inte gillar, bara skönt att kunna ha en diskussion. Jag sålde själv av HM just för att jag inte trodde på en bra utveckling framöver. Jag gjorde förlust, men det var inte gavet jag brydde mig om, jag vill ha en ok totalavkastning på lång sikt och försöker köra efter det. Alla kör vi olika sätt och jag har ingen aning om mitt är rätt, det kommer visa sig om flera år.

  Personligen tycker jag det känns som att man kanske tar åt sig för mycket, ingen menar nog något personligt utan vill nog mest få en diskussion vilket jag tycker är bra. Som sagt tror man på bolaget så är det väl egentligen bara bra om alla snackar ner det? :)

  Trevlig helg! / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Jag tar mina beslut utifrån vad jag själv tycker är bra. Det här inlägget handlar om att dela med sig av hur det kan kännas. För känslor i samband med investerande är ofrånkomligt. Det är dock få som delar med sig när det känns tungt. Det vill jag gärna göra här.

   Radera