torsdag 15 februari 2018

Miljonärinägget! Spartips du blir miljonär på.

Idag har jag funderat på vad jag skulle svara om jag fick frågan vad mitt bästa spartips är? Jag har sparat passionerat i många år nu så jag borde verkligen kunna plocka fram något riktigt bra tips. När jag har tänkt har jag kommit på att jag vill säga två saker. Ett konkret tips och ett lite mer generellt tips.

Mitt konkreta spartips är att inte ha någon bil. Jag har körkort men har aldrig haft någon bil, varken i Stockholm eller i den norrländska stad jag bodde i tidigare. 

Det är svårt att säga exakt vad jag har sparat på det, men om jag utgår från Swedbanks undersökning 2012 så har jag snittkostnad på en begagnad Volvo 940 på 77 300 kronor per år. Det motsvarar ett månadsspar på ca 6441 kronor i månaden.

Jag började mitt sparande 2009, alltså för nio år sedan. Om jag låtsas att jag börjar spara från 0 kronor idag och stoppar in 6441 kronor i månadsspar i en beräkna sparande-kalkylator och säger att jag ska spara i nio år med i genomsnitt 7% avkastning får jag 960 000 kronor. Kan du hoppa över att ha bil kan du alltså bli miljonär inom 10 år. Troligen snabbare!

Om man inte har bil kan kostnader tillkomma för busskort etc. men utmana dig gärna genom att cykla, gå och springa om du har den möjligheten.

Mitt generella spartips är att skaffa en sparsam livsstil. Det låter kanske tråkigt, men är i själva verket ganska roligt. Det handlar kanske först och främst om att utmana sig själv och ifrågasätta sitt konsumtionsmönster. 

Under många år tänkte jag omedvetet att lönen skulle vara förbrukad innan nästa lön kom. Idag har jag ingen aning om var de pengar jag förbrukade är. Jag kanske minns någon resa eller har kvar någon möbel, men det allra mesta är bara luft. Förbrukat. 

Här gäller det att utmana sig själv och de snabba kickar man får av konsumtion och byta det mot t.ex. kickar av framtida drömmar. Kom ihåg att en sparsam livsstil inte betyder att du ska avsäga dig allt, utan bara en del.

I stället för att njuta av konsumtion i nuet njuter man av mål i framtiden. Det kan vara ett hus, att arbeta mindre, tidigare pension eller liknande.

Det enklaste sättet att spara är att sätta av en 10-30% av sin lön direkt den kommer. Resten av månaden ska du klara på de pengar du har, men du får hela tiden utmana ditt ekonomiska tänkande och göra rätt val. Äta ute eller ta matlåda? Träna utomhus eller på gym? Taxi eller kollektivtrafik? Till slut har det blivit en naturlig del av livsstilen och pengarna du sparar växer bra i aktier och fonder. Du har skapat en pengamaskin som skiter ut nya pengar åt dig!

Här är några exempel på bra val att inte lägga pengar på och vad det blir i årskostnad.

Bil (begagnad) 77300 kr/år
Träningskort på SATS 6600 kr/år
DN papper 4188 kr/år (349 kr/mån)
Snusa (44 kr per dosa och en dosa på två dagar) 8030 kr/år
Röka (65 kr per paket och ett paket på två dagar) 11862 kr/år
Betal-tv (Comhem silver 319 kr/mån) 3828 kr/år

Exemplen kan vara många fler som dyr hobby, kläder, spel typ Lotto etc. men jag stannar där. Principen är att i en sparsam livsstil ser man kontinuerligt över sina månadskostnader och sina inköp och får på så vis se hur mycket man kan lägga på sparande om man avstår "skit".Glöm dock aldrig att det inte handlar om att sluta konsumera helt. Vi behöver ibland uppgradera vårt hem eller åka på en resa. Det ska vi fortsätta med, men i dina månadskostnader finns också gömda sparpengar. Hitta de pengarna så blir du rik! 

4 kommentarer:

 1. Billigare träningskort finns, men det inte är något man ska snåla in på. Bil behöver man inte det håller jag verkligen med om. Överskattat.

  Snusa och röka är bara att sluta med om man så gör. Släng ut TVn helt och hållet och köp en läsplatta, fast ladda hem böckerna pirat.

  SvaraRadera
 2. Håller med tidigare kommentar om att träningskortet faktiskt inte är ngt man ska snåla på. Jag tränar själv på sats och de är dom bästa investerade 6000kr/år jag gör iaf. Tränat 3-5 dagar per vecka i ett par år nu och kan säga att jag innan försökte träna på utegym, promenera mm men vintertid tog det helt enkelt emot för mkt, särskilt på vardagskvällarna när det var mörkt och halt ute. Slutade med att jag kanske snittade 1-2 pass i veckan. Så min hälsa har definitivt fått en positiv boost av träningskortet! Men har varken bil eller tv så där är jag helt med på noterna :) Mvh Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men dom flesta arbetsgivare erbjuder väl friskvårdspeng. Så kostaden blir i praktiken lägre.

   Radera
 3. Dock ej rimligt att vara utan bil när man bor och jobbar på landsbygden, går inte bussar överallt.

  SvaraRadera