måndag 5 mars 2018

Minns ni Sven-Olof som levde på 4000 kr/mån? Nu är han stenrik!

Kommer ni ihåg "ekonomiskt oberoende" Sven-Olof som levde på 4000 kronor i månaden. Jag har en glad nyhet om honom! Han har just fått sin inkomst mångdubblad. Nu får han nämligen sin pension utbetald, vilken är på hela 12 000 kronor i månaden. Utöver det har han kvar sin buffert. Snacka om att bli stenrik!

Jag ska dra den korta historian. Sven-Olof hade arbetat på samma arbetsplats sedan gymnasiet. För ca tio år sedan utnämnde hans företag honom till århundradets medarbetare och ca 1-2 år senare blev han uppsagd. Sven-Olof gick på A-kassa så länge det gick och sedan började han leva på sina besparingar. I snitt levde han på 4000 kronor i månaden. Hans lägenhet är liten och saknar dusch, men hyran är bara på 1700 kronor i månaden. Han har bil men använder den sparsamt. Sparbeloppet som han har levt på är ca 500 000 kronor.

Jag frågar honom hur det är att få tre gånger så mycket i inkomst? Sven-Olof fnyser till och säger att det inte är någon skillnad eftersom han är så van att leva snålt.

Men du har väl har väl unnat dig något? Trots att jag själv är väldigt sparsam är jag ljusår från Sven-Olofs livsstil. Jag får nästan en hårdare ton när jag frågar honom.

Sven-Olof tänker ett tag och säger sedan att han unnat sig lite godare mat. Han har t.ex. köpt musli och granola till frukost. Han passar på att fråga mig vad det är för skillnad mellan musli och granola? Jag svarar att jag tror att granola är rostad musli. Sven-Olof berättar vidare att han häromdagen köpte färdiglagad mat på Coop. Det var längesedan jag gjorde det, säger han.

Sven-Olofs lägenhetÄven när Sven-Olof levde på 4000 kronor i månaden brukade han ibland unna sig att äta på Max eller  på Ikea. Jag hoppas att han gör det lite oftare nu.

Sven-Olof är ingen vanlig snåltwittrare utan har den här livsstilen därför att han är den han är. Han skulle egentligen velat haft ett nytt arbete efter att han blev uppsagd, men Sven-Olof är lite av en ensamvarg och är inte så bra på sociala kontakter.

Trots hans öde vill jag tro att snålbloggare och storsparare kan ha något att reflektera över när det gäller Sven-Olof. Hur vill jag leva? Vilket pris är jag beredd att betala för ekonomisk frihet? Vad är ekonomisk frihet? Vad är rikedom?

Vill du läsa mer om Sven-Olof och hans bästa spartips kan du gå in här.

Förresten! Jag vann nyligen en tävling där bloggen Aktiepappa lottade ut två tygpåsar från Spiltan. Jag har skänkt mina påsar till Sven-Olof. Han vet inte om det men jag hoppas att han blir glad när påsarna kommer på posten. Vid tillfälle får jag förklara vad Spiltan är, för det tror jag inte att han vet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar