torsdag 3 maj 2018

Nu är jag fri från arbete i några månader!

Så var det äntligen dags för en arbetsfri period i mitt liv. Jag har påbörjat min föräldraledighet och kommer inte att arbeta på flera månader. Kanske kommer jag aldrig mer att arbeta heltid? I alla fall finns den möjligheten. Jag har tidigare skrivit om det här:

Frågan är om inte min föräldraledighet blir en genväg till drömmen om att arbeta mindre och få mer tid för familj och liv?

Som förälder har du rätt att förkorta din arbetstid med upp till 25 procent fram tills det att barnet fyller åtta år. Detta utan att du samtidigt tar ut föräldrapenning. Naturligtvis får du 25 procent mindre i lön. Vissa arbetsgivare som t.ex. min egen är ännu generösare och erbjuder dig att förkorta arbetstiden ända fram tills det att barnet fyller 12 år. Det skulle naturligtvis kosta, men som vi vet lever man efter sina tillgångar. Har du en hyfsat bra lön är den ekonomiska biten kanske inte ens ett problem?

Nu ska jag dock fokusera på den här perioden. Det ska bli ett sant nöje att få umgås med mitt barn och att inte tänka ett dugg på arbete. 

Idag vaknade vi tidigt och åt frukost med mamman i familjen. Sedan var det fri lek och jag passade på att smutta på kaffe till nyhetsmorgonprogrammen på tv4 och svt. När det var sovdags började jag att läsa på en bok om Sveriges moderna historia. Jag tänker att jag ska passa på att läsa några böcker under den här tiden. Även om huvudfokus är på mitt barn kommer det naturligtvis att finnas en del tid till annat också. Till exempel promenader och små miniutflykter.

En annans sak är att jag ska komma igång med bloggen. Jag lovar att återkomma med mitt numera fria leverne och massor av spartips.


6 kommentarer:

 1. Härligt med mer tid till bloggen ;D

  SvaraRadera
 2. Ser fram emot fler inlägg.
  Hur kommer månadssparandes påverkas när du blir föräldraledig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Föräldraledigheten blir en utmaning för sparandet. Kommer att skriva om det inom kort.

   Radera
 3. Tack för ett intressant inlägg och en bra blogg. Jag har själv en liten plutt på 3,5 år och det är väldigt svårt att få ihop "Sedan var det fri lek och jag passade på att smutta på kaffe till nyhetsmorgonprogrammen på tv4 och svt. ". Fri lek brukar här hemma alltid innebära att jag själv ska vara med att leka, alternativt leken pågår i tv-soffan med sång och prat vilket gör det helt omöjligt att höra på nyheterna alls haha.
  Det hade varit skönt att vara lite ledig mitt i veckan för att kunna ta hand om alla bestyr (städ, tvätt, handla etc) men det är svårt att göra sånt när lillplutten är hemma då man ofta blir avbruten stup i kvarten. Visst, det går väl att sätta på någon tecknad film... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja det mesta handlar om att vara med, men små stunder av egen lek uppstår ju ibland. Nu leker t.ex. min prins med en kastrull. Tror jag hakar på i kastrulleken. Vi hörs! :)

   Radera