lördag 5 januari 2019

Nytt år och ett nytt stort beslut för mitt framtida sparande!

För mig som brinner för sparande är en av årets höjdpunkter när jag sätter mitt mål för årets sparande. Men i år är det faktiskt lite annorlunda. Jag har skjutit på det! Jag har nästan känt lite motstånd. Varför?

Det är första gången sedan jag började spara 2009 som jag känner så här. Det beror kanske framför allt på att 2018 var ett tufft sparår. Jag lyckades spara i hop 110 000 kronor till mitt ISK och 14 000 kronor i sparappen Dreams. Detta samtidigt som jag var föräldraledig mer än halva året och med alla utgifter som kommer med barn. Jag har trots en god inkomst levt på marginalen. Alltid på gränsen!

Visst, pengarna finns kvar för framtiden men jag vet i fan om jag orkar med ännu ett snålår? Det innebär absolut inte att jag slutar att spara. Men jag sänker ribban. Litegrann.

Efter 10 års sparande och 100 000 kronor i förväntade utdelningar att återinvestera är det dags att ta första steget tillbaka. Portföljen ska nu få ta ett större ansvar för sparandet. Jag fortsätter att tillföra ett nysparande, men den allra, allra största delen av lönen får gå till nuet.

Jag tror att det vardagsekonomiska tänkandet som jag byggt upp under åren kommer att vara en god hjälp i framtiden.

Mitt sparmål för 2019 blir att varje månad snitta 18,5 procent av lönen i sparande. Den största delen går till aktiesparande men en del ska också gå till min och min sambos gemensamma dröm i appen Dreams.

Det blir ändå ett bra sparande samtidigt som jag inte längre ska behöva leva på gränsen varje månad. Det känns som ett bra beslut! Jag känner mig nöjd.

Hur tänker du kring detta?


7 kommentarer:

 1. Låter väldigt klokt tycker jag! Är inne på mitt 3e år och slog rekord 2018 med 170 tusen i nysparande.. men det var tufft och så fort min portfölj börjar ge mer utdelning kommer jag göra precis som du skriver i detta inlägg :) Ha de gott

  SvaraRadera
 2. Ha som nyårslöfte att spendera mer pengar på dig själv och familjen. Det är inte det lättaste faktiskt för när man minst anar det så kommer snålpingvinen fram och tycker att en viss utgift är onödig. Då får du utmana dig själv att göra det som du tror är bäst i stunden.

  Det är inte lätt att inte spara alla gånger. Jag önskar dig lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. TACK! Precis, alla år av sparande har skapat ett sparpingvinstänk som jag nog alltid kommer att ha nytta av. :)

   Radera
 3. Egentligen vill man ju bara säga "wow!". 100' i förväntade utdelningar är drömmålet för de allra flesta - så även för mig.

  Eftersom jag tyvärr inte följt din blogg så väl som jag borde kanske jag kan få fråga lite vad det är du och sambon sparar till i Dreams?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! I Dreams sparar vi till resor, lyx och insats till sommarställe. Vi har även ett kortsiktigt buffertsparande (roligare i Dreams än på bankkonto). I mitt ISK sparar jag till en god passiv inkomst.

   Radera
 4. Om du får 100 000 kr årligen från portföljen så tycker jag du absolut förtjänat att sänka sparandet. Du har uppnått vad många av oss sparnördar drömmer om. Njut av livet!

  SvaraRadera