Om mig

Jag bloggar främst om sparande och aktier.

Varför heter det "spargris"? Sparare är väl inga grisar? Det är inte grisigt att spara. Jag vill vara en sparpingvin istället.

Jag kan egentligen väldigt lite om ekonomi och om aktier. Ändå har jag blivit miljonär på mitt aktiesparande. Jag kan inte göra egna analyser enligt komplicerade beräkningar och jag förstår inte fackspråket. Vad betyder ROE och ROA? Ingen aning?

I stället är jag bra på att välja ut källor och att vara källkritisk. Jag är också bra på att undvika risk och att spara disciplinerat. Jag har ett väldigt stort intresse för aktier och ekonomi så jag följer tidningar, bloggar, poddar och nyheter varje dag. Jag läser om mina bolag och framförallt är jag långsiktig. Jag är bra på att hantera känslor. Jag säljer inte när det går ner och jag köper inte i rus när det skenar uppåt. Det går inte att komma ifrån att vi har känslor, men det kan skilja sig åt hur vi reagerar på känslor. Just att hantera känslor tror jag är en enormt viktig egenskap om man ska placera pengar i aktier.

Jag investerar i stora kända svenska bolag. För mig är aktiesparande också ett samhällsengagemang. Det är roligare att handla på Ica om man själv äger en liten andel. Det är spännande att följa bygget på Slussen när det är mitt eget portföljbolag Skanska som bygger. Jag investerar inte i sådant jag inte vill ha i samhället. Jag avskyr t.ex. cigarettrökning och jag kan inte gå emot den värderingen. Jag brinner för att inspirera rill sparande så jag skulle inte kunna investera i sms-lån.

Jag började spara och köpa aktier 2009. 2016 nådde jag min drömgräns vad gäller värdet på mitt ISK. Eftersom min lön har varierat genom åren har insättningarna också varierat. I snitt sparade jag mellan 3000 kr - 5000 kr/mån de första åren. De senaste åren har jag sparat i snitt 10 000 kr - 12 000 kr/mån.

För att kunna spara mycket pengar ser jag ständigt över löpande utgifter och räknar på vad det blir för årskostnad. Ser jag årskostnaden inser jag lättare vilken stor besparing det kan bli. 

Vad vill jag med mitt sparande? Jag vill bygga upp en passiv inkomst genom utdelningar. Jag vill ge mig själv möjligheten att arbeta mindre. Jag vill känna att jag har möjlighet att uppfylla drömmar som kanske att köpa ett sommarhus eller att resa med min familj. Jag vill ha en ekonomisk trygghet. Allt inkluderar naturligtvis min sambo och vårt barn.

Min dröm är inte att sluta arbeta helt. Inte än i alla fall. Jag känner mig själv och vet att jag skulle förslappas och tappa struktur om jag inte hade en uppgift. Jag behöver något att göra.”När hvilodagen följer i en tillbörlig omvexling med arbetsdagen, så stärkes den moraliska kraften; men alltför många hvilodagar verka motsatsen.”

Dock tänker jag inte arbeta tills jag går i pension. Runt 57 år slutar jag arbeta. Det borde jag hinna då jag är 40 plus idag. 

Jag bloggar för att inspirera och inspireras och för att visa att att även du kan lyckas med dina sparmål.

Jag finns även på Twitter som @Sparpingvin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar